Drobečková navigace

Úvod > Aktuálně > Jarní únava a jak s ní zatočit?

Jarní únava a jak s ní zatočit?



Také vás trápí jarní únava a hledáte cesty, jak si zvýšit energii?

Dobrou zprávou je, že se jedná o běžný stav způsobený většinou různými faktory, mezi něž patří např.:

  • Nedostatek slunečního záření (většina z nás je pořád zavřená v autě, kanceláři). O to méně se produkuje vitamín D (také nazývaný vitamín dobré a veselé nálady).
  • Nedostatek pohybu (čím méně se hýbeme, dochází ke zpomalení aktivity srdečně cévního systému), tímto častěji trpí introvertní melancholici.
  • V průběhu zimy konzumujeme potraviny, které obecně spíše zatěžují organismus (jelikož nic nekvete, neroste, jíme jídla z našich zásob).
  • Jsme národem typickým neochotou konzumovat ovoce, zeleninu, (obecně nízký přísun vlákniny, dochází ke zpomalení střevní peristaltiky, zpomalují veškeré metabolické pochody, zpomalují se toky energií, na což reaguje jak autonomní nervový systém, tak celková centrální nervová soustava, srdečné cévní systém, imunitní systém - z toho všeho plyne dlouhodobá chronická únava.

 Je tedy potřeba zaměřit pozornost na:

  • Větší přísun zeúnava Zdislava.jpgleniny včetně konzumace kvašené zeleniny (mikroorganismy podporují metabolismus živin)
  • Přísun ovoce
  • Pití čerstvě lisovaných šťáv (zejména zeleninových)
  • Omezení konzumace masa (sníme-li jakoukoli živočišnou bílkovinu, tělo musí vydat cca 30% energie, tělo tedy nebere energii pouze z dané potraviny, ale ze svých zásob - kdykoli cítíme zvýšenou únavu - prvním vhodným krokem je omezit živočišné bílkoviny).
  • Omezení mléčných výrobků (zejména klasického kravského mléka, náročně stravitelného tvarohu, tvrdých sýrů s vysokým obsahem soli)
  • Mírné zařazování klíčených potravin
  • Jakoukoli pohybovou aktivitu
  • Pravidelný spánkový režim
  • Zelené potraviny (zelený ječmen, chlorela, spirulina, pampeliška, apod.)
  • Z potravinových doplňků můžeme zvolit např. adaptogeny, což jsou látky pomáhající našemu organismu adaptovat se na velice hektické podmínky našeho života tím, že posilují nadledvinky. (Nadledvinky uvolňují do těla stresové hormony). Adaptogeny mají schopnost standardně, systematicky v průběhu jejich užívání navyšovat úroveň výkonnosti všech systémů v těle skrze ovlivnění funkce centrální nervové soustavy, aniž by jí vyčerpávaly (to je velmi důležité, protože jako protipól existuje skupina alkaloidů (např. kofein, které májí podobné účinky, ale disponují širokým spektrem vedlejších účinků)
  • Lékárna V Bezovce (www.lekarnavbezovce.cz) doporučuje bylinný čaj Zdislava se symbolickým názvem Únava 

Důležitým orgánem, o který bychom zejména na jaře měli pečovat, jsou naše játra.

  • Příčin proč nejsou játra schopna rozložit některé nežádoucí látky, kterých se tělo potřebuje zbavit je více. Patří mezi ně nedostatek příjmu enzymů, kyslíku (člověk v každodenním stresu zapomíná dýchat a obvykle nesprávně dýchá. Jako vhodné se osvědčilo tzv. brániční dýchání (neboli dýchání do břicha), které je jednoduchou relaxační dovedností). Vhodné zařazovat toto cvičení několik minut několikrát denně.
  • Játra jsou největší a nejtěžší žlázou v lidském těle. Pokud jsou v pořádku, výrazně zvyšují sílu našeho obranného systému a zabraňují např. vzniku dalších onemocnění vč. aterosklerózy. Jsou zároveň biochemickou „továrnou“ s největší regenerační schopností.
  • Jsou jedním z klíčových orgánů látkové výměny (přeměny) přijatých sacharidů, bílkovin i tuků.
  • Játra produkují žluč. Ta z jater odtéká do žlučníku (ten je pouze shromaždištěm žluči), zde se schraňuje a postupně je vypouštěna žlučovody do dvanácterníku. Žluč je nepostradatelná pro trávení tuků a proto bolesti žlučníku se objevují nejčastěji poté, co jsme se přejedli tučnými jídly.
  • Mezi další neméně důležité funkce jater patří: detoxikační funkce = zbavování těla škodlivin (nejvhodnější dobou k očistě jater a žlučníku je právě jaro), dále vyrábějí enzymy, hormony, podílejí se na tvorbě krve, tvoří močovinu.
  • Játra také ovlivňují kvalitu zraku. Játra jsou považována za orgán zodpovědný za duševní a nervovou činnost.

Právě na jaře je tedy ideální lehce stravitelná potrava kyselé chuti, která podporuje energii jater. Při sklonech k napětí až stagnaci jaterní energie jsou potom vhodné i potraviny přirozeně sladké chuti. Jak už bylo zmíněno, ideální podporou jater na jaře jsou také odlehčovací dny s vyloučením mléka a mléčných výrobků či masa. V tomto ročním období je třeba omezit i solení. Vhodnou kuchyňskou úpravou je napařování.

Sečteno a podtrženo pokud dobře fungují játra, jsme na dobré cestě k trvale udržitelnému zdraví a tedy i fungujícímu metabolismu a vyhne se nám i únava. A nemusí to být jen ta únava jarní.